Hoe selecteer je de juiste interim manager voor de publieke sector?

Maurice Sluis 1-9-2017 12:24
Categorieën: Blog

Hoe selecteer je de juiste interim manager voor de publieke sector?

Er bestaat niet zoiets als dé interim manager. Welke werkzaamheden een interim manager verricht, hangt sterk af van het vakgebied waarin hij of zij aan de slag gaat. Een aantal gebieden waarin de interim-directeur wordt ingezet in de publieke sector zijn bij voorbeeld:

  • Bestuur / directie / management
  • Financieel (CFO, financieel directeur of concerncontroller) 
  • Programma- en projectmanagement 
  • Marketing & Communicatie 
  • Juridisch zaken 
  • Facilitair management 
  • ICT

Aan goede CV's is meestal geen gebrek. Maar het gaat om de best passende kandidaat. Het zijn de belangrijkste functies die de toekomst van de organisatie bepalen. Dat vereist een goed inzicht zowel in de persoon als in de organisatie.

Als je zelf op zoek wilt gaan en geen bureau in de arm willen nemen, is het verstandig om te letten op de volgende zaken:

Heeft de kandidaat de benodigde kennis en ervaring?

Als je bijvoorbeeld een interim manager zoekt in de zorg, dan is het een absolute pré dat jouw kandidaat al eerder zo’n opdracht heeft gedaan in de zorg of publieke sector. Een track record dus.

Past de kandidaat bij de organisatie?

Is er een klik met de stakeholders? Past zijn of haar werkstijl bij de werknemers en cultuur? Ondanks dat het een tijdelijke job is, is het belangrijk om draagvlak te creëren. Zelfs in het geval bij crisismanagement is het belangrijk dat het type mens past binnen de organisatie.

Heeft de kandidaat een frisse blik?

Het moment waarop een directeur, bestuurder of toezichthouder een interim manager inschakelt, is het een uitgelezen kans om iemand met een frisse blik in en naar de organisatie te laten kijken. Maak daar gebruik van en selecteer daarop. Het kan ook verfrissend zijn als iemand van buiten de eigen branche komt, waardoor kennis en ervaring van een andere branche in huis wordt gehaald.

Het is verstandig om de referenties te controleren van een interim-directeur om te kijken of het klopt wat er op het CV gezegd wordt en wat meer achtergrond en duiding krijgt.

Wil je wel gebruik maken van een gespecialiseerd bureau en wil je weten wat Aardoom & de Jong Interim voor je kan betekenen? Neem contact op met Maurice Sluis via onderstaande button.

Contact met Maurice

Reageer