Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

"Wat is de rol van een eindverantwoordelijke leider"

Blog,
De Goede Bestuurder
12 April 2022

"Wat is de rol van een eindverantwoordelijke leider?"

 

Een eindverantwoordelijke leider heeft twee cruciale taken. Ten eerste ben je verantwoordelijk voor het zorg dragen voor de relatie tussen de organisatie en de context: externe adaptatie. Het betekent zorg dragen voor de continuïteit van de organisatie door, in goede en zware tijden, vanuit een visie lastige beslissingen te durven nemen. Ten tweede vraagt het dat de leider zorg draagt voor een vruchtbaar klimaat van samenwerking binnen de organisatie: interne integratie. Je maakt je rol waar met je eigen persoonlijkheid. 

Uitoefening van je rol vraagt een koppeling van externe verwachtingen ten aanzien van je taak, je inhoudelijke competenties (kennis, inzicht en vaardigheden) én je eigen waarden en overtuigingen. Leiderschap vraagt dat je vanuit een doorleefd zelfinzicht weet waar je staat. Wat vind je van waarde om ook in je professionele werk na te streven. Hoe draag je bij aan de vormgeving van een organisatie die deugt en deugd doet? Op welke wijze creëer je een praktijk van samenwerking waarin mensen worden uitgedaagd en ondersteund. Wat is je morele kompas als je moeilijke beslissingen moet nemen? Waar sta je voor?

Deze vraag en andere relevante kwesties komen aan de orde in het nieuwe programma “De goede bestuurder”. Samen met collega-bestuurders en met ervaren begeleiding van Frank van Dooren en Prof. dr. André Wierdsma, reflecteert u op diepere lagen van uw persoonlijke invulling van het bestuurdersvak. U krijgt nieuwe inzichten en handelingsperspectieven aangereikt. Plezier is niet verboden.
 

'De goede bestuurder' is het meest persoonlijke programma voor reflectie en professionalisering voor bestuurders in de publieke sector. Meer weten over het programma? Lees het hier. Of neem contact op met mij of Anna van der Giessen.

Frank van Dooren

Nog geen bestuurder maar wel die ambitie? Lees meer over ons programma 'De Nieuwe Bestuurder'

Nieuws

Samen voor goud
24 May 2022
Groeiversneller II - Wendbaar en Ondernemend
14 April 2022
Strategisch Talent Management
13 April 2022
Blog
De Goede Bestuurder
12 April 2022
Strategisch Talent Management
8 April 2022
Aardoom & de Jong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close