Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

Regionaal samenwerken

Webinars & ADJ Talks
17 January 2023

Regionaal samenwerken 


Regionaal samenwerken wordt vanuit de overheid steeds meer gepresenteerd als dé manier om opgaven aan te pakken op het gebied van gezondheid, zorg en ondersteuning. Maar is dit werkelijk de oplossing voor de complexe problemen waar we als samenleving mee te maken hebben? Of zit er een addertje onder het gras? 

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) schreef onlangs een essay over regionale samenwerking en concludeerde dat de aantrekkingskracht zit in drie beloftes:
1.    Het biedt ruimte voor regionale nabijheid en dus maatwerk;
2.    Het levert schaalvoordelen op;
3.    Het overstijgt formele rollen, wettelijke kaders en verkokerde sectoren.

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. De RVS waarschuwt voor de nadelen en risico’s van regionalisering:
1.    De burger heeft weinig kans op betrokkenheid en inspraak. Wordt de democratie voldoende gewaarborgd en is regionale besluitvorming legitiem?
2.    De overheid heeft weinig grip op de regio. Er kunnen regionale verschillen in bijvoorbeeld het zorgaanbod gaan ontstaan;
3.    Door het gebrek aan regels in de regio is er risico op monopolies en staan lokale partijen buitenspel;
4.    Het is nog maar de vraag of regionaal samenwerken echt de ruimte biedt om duurzaam anders te gaan werken. Verzanden samenwerkingen niet in een “kampioenschap schuttingwerpen” zodra de belangen uiteenlopen tussen partijen?

Dat het toch goed kan gaan als je zorgvuldig te werk gaat, bewijst de Zeeuwse Zorg Coalitie die als “good practice” genoemd wordt door de RVS.  Deze samenwerking tussen Zeeuwse ziekenhuizen en andere zorgpartijen is in staat gebleken om daadwerkelijk veranderingen in gang te zetten die het niveau van de zorg ook in de toekomst op peil moeten houden.  

Benieuwd wat de Zeeuwse Zorg Coalitie tot een succes maakt? Bij de ADJ Talk van 26 januari vertelt Jolanda de Vries, lid RvB Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, hier alles over. En ook wat ze er tot nu toe van geleerd heeft. UPDATE: DE ADJ TALK VAN 26 JANUARI WORDT VERPLAATST. NIEUWE DATUM VOLGT ZO SPOEDIG MOGELIJK!

De ADJ Talk "De regio als redding of als ondergang?" wordt speciaal georganiseerd voor bestuurders en directeuren in de publieke sector.

Nieuws

Samenwerkingsvraagstukken
26 January 2023
Maak kennis met onze collega's
18 January 2023
Webinars & ADJ Talks
17 January 2023
Groeiversneller - Impact & Effectiviteit
11 January 2023
Maak kennis met onze collega's
10 January 2023
Diversiteit & Inclusie
Menselijk Kapitaal
30 December 2022
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close