Jongeren en coronastress; waarom worstelt juist deze groep met het thuisblijven?

Erica Brenninkmeijer 24-4-2020 15:00
Categorieën: Blog

Jongeren en coronastress; waarom worstelt juist deze groep met het thuisblijven?

Door de coronacrisis ervaart bijna 70% van de werkende jongeren stress en ontevredenheid vanwege het thuiswerken. Voornamelijk de millennials die alleen wonen, missen de structuur die mensen in een gezin vaak wel ervaren. Nu het werk deels wegvalt en sociale activiteiten tot het minimum zijn beperkt neemt het gevoel van eenzaamheid toe. Dit kan tot stress leiden. 

Gebrek aan structuur en zekerheid
Gijs Coppens (GZ Psycholoog van zorgplatform OpenUp) heeft een rapport opgesteld over de impact van corona op werk. Concluderend zijn het juist de jongere werkenden tussen de 18 en 34 jaar die worstelen met deze periode, ondanks hun handigheid met sociale media en digitale vaardigheden. Zeventig procent van hen geeft aan stress en ontevredenheid te ervaren tijdens het thuiswerken. Daarbij ervaart een derde concentratieproblemen. 
Coppens geeft aan dat jongeren op verschillende manieren de dupe zijn van het massale thuisblijven; financiële onzekerheid, alleen wonen en het gebrek aan structuur maakt thuiswerken zwaarder. Carien Karsten (psycholoog en burn-outdeskundige) onderschrijft dit: 'De identiteit van deze groep wordt in grote mate gevormd door het contact dat zij hebben met hun omgeving. Online gaat dat door, maar offline niet. Dat kan leiden tot lethargische, futloze gevoelens.' Thijs Launspach (zelf 32 en psycholoog) geeft aan: 'Als werk heel onduidelijk wordt omdat je thuis zit, en ook de andere dingen die je leven vormgeven vallen weg, kun je je erg eenzaam voelen. En eenzaamheid leidt weer tot stress.'
De jongeren van nu zijn opgegroeid in een relatief zorgeloze tijd. Ze lopen nu voor het eerst tegen een wereldwijde crisis aan. Volgens Karsten helpt een hoge prestatiedruk die jongeren zichzelf opleggen ook niet mee: 'Hun eigenwaarde hangt af van hun prestaties. Door corona lukken dingen minder goed en dat rekenen zij zichzelf aan.'

Wat helpt?
Coppens benadrukt dat het aanbrengen van een goede dagelijkse structuur belangrijk is om je goed te blijven voelen. Vergeet ook de pauzes niet. Ook geeft hij aan dat laagdrempelige toegang tot een psycholoog waardevol kan zijn. Tot slot is het volgens Karstens van belang dat iedereen voldoende blijft bewegen. 

Deze blog is gebaseerd op een artikel uit het FD. Quotes zijn hier letterlijk uit overgenomen.
Bron: FD.nl, Arbeidsmarkt, 8 april 2020
 

Reageer