Voorbeeldgedrag werkt, ook bij werkgeluk
Al in de jaren 90 publiceerden de vooraanstaande Amerikaanse economen Heskett, Sasser & Schlesinger over de kracht van werkgeluk. Het basisprincipe van hun theorie is dat klanttevredenheid begint bij het slim inzetten van en het goed omgaan met de eigen medewerkers. Gelukkige, verbonden medewerkers zijn prettig in de omgang en dragen dat ook uit naar de klanten. Daardoor is werkgeluk een voorwaarde voor goede (financiële) prestaties van een organisatie.
De onderzoekers benoemden in hun Service Profit Chain theorie (1997) destijds zeven drivers voor werkgeluk: communicatie, werkdruk, betrokkenheid, erkenning, gelijkwaardigheid, flexibiliteit en zingeving. Over deze drivers zijn inmiddels boeken volgeschreven; werkgeluk, vitaliteit en zingeving zijn immers belangrijke factoren om medewerkers te binden en boeien in een overspannen arbeidsmarkt.
Als consultant voeg ik aan deze drivers eigenlijk altijd een advies toe ‘Geef zelf het goede voorbeeld’, zeker als ik leidinggevenden coach: laat zien wat je predikt. En dat ‘goede voorbeeld geven’ is helemaal niet zo ingewikkeld. Deze eenvoudige adviezen kun je morgen al oppakken:
Je staat zelf positief tegenover het eigen werk en laat dit geregeld merken aan je medewerkers door dit expliciet te maken. Je doet altijd net iets meer dan de medewerkers van je verwachten, zeker als je een persoonlijke vraag van iemand krijgt. Dat zorgt ervoor dat anderen ook dat stapje meer willen zetten en collegialiteit wordt gestimuleerd;
Je went jezelf aan complimenten te geven wanneer het kan, maar wees wel altijd eerlijk. Het reduceert onzekerheid: jouw complimenten zorgen ervoor dat medewerkers begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Plus: jouw voorbeeldgedrag bevordert een werksfeer waarin collega’s elkaar ook gaan complimenteren;
Je geeft medewerkers een werkplek die te allen tijde veilig is. Waar hun mening ertoe doet en waar klachten serieus genomen worden. Waar fouten gemaakt kunnen en mogen worden. Jij geeft je eigen fouten ook toe en deelt met je medewerkers wat je ervan hebt geleerd. Dit voorbeeldgedrag zorgt ervoor dat jouw medewerkers zich veilig en vertrouwd voelen op hun werkplek;
En, belangrijk met het toenemende aantal burnouts onder millennials: probeer overwerken zoveel mogelijk te beperken (het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit van werk). Je medewerkers hebben behoefte aan een goede werk/privé-balans; jouw voorbeeld inspireert hen om daar alert op te zijn en laat hen zien dat zij daar niet op afgerekend zullen worden.
Je ziet het: voorbeeldgedrag werkt om medewerkers te stimuleren zichzelf te zijn. En dat draagt onherroepelijk bij aan (meer) werkgeluk!
René Leermakers, december 2022