Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

Leiders van de 21ste eeuw, waar haal ik die in vredesnaam vandaan?

Strategisch Talent Management
13 April 2022

Leiders van de 21ste eeuw, waar haal ik die in vredesnaam vandaan?

 

Het ontwikkelen en aantrekken van leiderschap blijft een topprioriteit. Het was altijd al een hele opgave om nieuwe leiders te vinden en op te leiden, maar ik voorspel: het wordt nog complexer. Temeer omdat leiders van de 21ste eeuw te maken krijgen met unieke en nieuwe vereisten.  

Want: om effectief te zijn in de 21ste eeuw, moeten leiders zich anders gedragen bij het werken aan de organisatiedoelen. Het gaat nu om een benadering, die rekening houdt met de nieuwe context waarin doelen moeten worden bereikt. Leiders moeten beschikken over nieuwe competenties - bijvoorbeeld ambiguïteit en onzekerheid omarmen - en daarnaast inzicht hebben in nieuwe technologieën om deze doelen te bereiken. 

Jarenlang hebben we leiders gezocht die voldeden aan een ‘bewezen’ set van competenties. Maar veel van die competenties worden minder belangrijk of misschien zelfs volledig overbodig. We moeten het voor de toekomst veel meer zoeken in competenties zoals: emotionele intelligentie, zelfbewustzijn, relatiemanagement, faciliteren, transparantie, bewust van eigen waarden, uithoudingsvermogen, bottom-up denken, bereid om risico’s te nemen, kwetsbaarheid, en het herkennen van kansen. De leiders van de toekomst hebben een holistische benadering van werk, stellen de klant voorop, en zijn gericht op gezamenlijke besluitvorming, en kunnen mens en techniek combineren. 

Nu denk je waarschijnlijk: klopt, maar waar haal ik leiders met al die competenties in vredesnaam vandaan? Ik kan je geruststellen, want lang niet al deze competenties zullen het verschil maken voor jouw organisatie. Het is daarom goed om eens nadrukkelijk stil te staan bij welke vijf à zeven competenties nou écht van belang zijn voor de leidinggevenden van de toekomst in jouw organisatie. En om in kaart te brengen welke medewerkers beschikken over deze competenties en bij wie deze competenties ontwikkelbaar zijn. Dit inzicht geeft je de aanzet voor een ontwikkelplan en meteen ook richting voor het werven van nieuwe leiders met de gewenste competenties.  

Wil je eens doorpraten over onze dienstverlening op het gebied van Strategisch Talent Management (STM) en wat deze voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met mijn collega Anna van der Giessen of met mij. We horen graag van je.  

René Leermakers  

Nieuws

Samenwerkingsvraagstukken
26 January 2023
Maak kennis met onze collega's
18 January 2023
Webinars & ADJ Talks
17 January 2023
Groeiversneller - Impact & Effectiviteit
11 January 2023
Maak kennis met onze collega's
10 January 2023
Diversiteit & Inclusie
Menselijk Kapitaal
30 December 2022
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close