Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

Toezichthouden: de kunst van het balanceren tussen afstand en betrokkenheid

De Nieuwe Toezichthouder
6 April 2022

Toezichthouden:

De kunst van het balanceren tussen afstand en betrokkenheid

 

Toezichthouden in het publieke domein is een mooie bezigheid.  Je levert een bijdrage aan het goed reilen en zeilen van een organisatie en haar bestuurder. En draagt zo verantwoordelijkheid voor mensen in de samenleving. 
Mijn ervaring is dat de juiste afstand tussen jou, als lid van de RvT, en het bestuur zoeken is. Zeker in het begin. In een goed functionerende RvT houd je elkaar hierop scherp. Maar in je enthousiasme, of soms beperkte insteek, zit het risico. Voor je het weet ga je over de grens. Een goede bestuurder wijst je hierop. En er ligt een mooie rol voor de voorzitter van je RvT en voor je collega’s. Aan jou de taak om daarvoor ontvankelijk te zijn. Zo wordt je deelname aan de RvT niet alleen van maatschappelijke waarde, maar ook een interessant leerproces. Dit subtiele samenspel bepaalt of je als team kunt werken of allemaal enkel een deskundigheid inbrengt. Beide is nodig. 
Daarom moet je allen ook samen kunnen balanceren - en soms een beetje uit evenwicht zijn. 

Over onder andere dit thema reflecteren we met elkaar in het programma De Nieuwe Toezichthouder. Ben je geïnteresseerd? Lees dan meer over het programma op onze website. Of neem dan contact op met mij of mijn collega Anna van der Giessen. We denken graag met je mee!

Frank van Dooren


 

Nieuws

Maak kennis met onze collega's
29 November 2022
Diversiteit & Inclusie
26 November 2022
Maak kennis met onze collega's
23 November 2022
De Nieuwe Bestuurder
Menselijk Kapitaal
11 November 2022
Groeiversneller - Impact & Effectiviteit
31 October 2022
Samenwerkingsvraagstukken
21 October 2022
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close