Aardoom & de Jong maakt de samenleving iedere dag een beetje beter

In 2023 doen we het sociaal anders, en beter (2)

Diversiteit & Inclusie,
Menselijk Kapitaal
30 December 2022

In 2023 doen we het sociaal anders, en beter (2)

De afgelopen jaren is jouw veerkracht en dat van de mensen om je heen nogal op de proef gesteld. En dat is vrij zacht uitgedrukt. 2022 had zomaar een scenario voor een nieuwe Bond-film kunnen zijn: de Russische invasie, een verijdelde coup poging van een Rijksburger prins en de dood van een Britse koningin. In de film zorgt Bond uiteindelijk na veel gedoe voor een happy end.

De ontwikkelingen dichter bij huis klinken misschien minder Hollywood-achtig, maar zijn net zo opzienbarend: etnisch profileren bij de belastingdienst, racisme bij het ministerie van buitenlandse zaken en corruptie in de top van het Europees parlement. In de media hoor je geluiden van ouderwetse denkbeelden, bolwerken en een dito organisatie cultuur. 

Kun je je nog herinneren wat de tweede vraag was in de blog van gisteren? Dit is er dus getolereerd binnen die organisaties, niet chic allemaal. Je kunt je voorstellen dat die sociale systemen beter gedijen bij meer diversiteit.

Dat dit zo niet langer kan. Dat dit type organisatie culturen toe is aan serieuze verandering. Daarover kunnen we het eens zijn. En laten we ons nou niet tegenhouden door het idee dat het veranderen van een organisatie cultuur complex en tijdrovend is. En ook al ben je er niet verantwoordelijk voor, je kunt er wél wat aan doen. Geef het een goede kans om te slagen.

Spreek eerst uit dat je het écht belangrijk vindt. Bijvoorbeeld in de vorm van een goed voornemen. Eén voor ons allemaal, een suggestie: ”In 2023 geef ik als (informele) leider van mijn team, afdeling of organisatie(s) voortaan het goede voorbeeld”. 

Dat betekent dat bij elke sociale interactie met medewerkers, partners en belangengroepen een klein stemmetje in je hoofd telkens zegt: “Geef ik nu het goede voorbeeld?”. Maak het jezelf niet te moeilijk, stel jezelf alleen deze korte vraag. Enkele voorbeelden ter illustratie:

-    Als je lacht om een foute grap van een collega over een andere collega: “Geef ik nu het goede voorbeeld?”. 
-    Als je bij de besluitvorming, in werving & selectie, alleen de mensen betrekt waar jij een click mee hebt (en hiermee anderen uitsluit): “Geef ik nu het goede voorbeeld?”. 
-    Als je harder praat dan de rest en tegenspraak (ook als het niet openlijk is) niet duldt: “Geef ik nu het goede voorbeeld?”.

Zo kun je veel meer situaties bedenken waar deze vraag voor opgaat? Nog eentje dan. Als je in een lastige situatie informatie achterhoudt of het je verkeerd hebt herinnerd: “Geef ik nu het goede voorbeeld?”.

Tenzij je leiding geeft aan stand-up comedians of nepotisme en narcisme belangrijke kernwaarden zijn binnen jouw organisatie, is het antwoord in alle gevallen toch echt nee. Als een manager goede resultaten haalt, maar zich gedraagt als een hork en jij tolereert dat als manager, dan is dát de toon van jouw organisatie cultuur. Zoek het uit, want je weet immers niet wat je niet weet.

Door die korte vraag te stellen, weet ik hoe ik het doe. Na die bewustwording volgt natuurlijk een arsenaal aan wat wél het goede voorbeeld is. Daarover lees je meer in onze blogs. 

Ik wens je een gezond en voorspoedig nieuwjaar! 

En ik zal jouw goede voorbeeld blijven volgen, immers: “Goed voorbeeld, doet goed volgen”.

Sanjai Bissumbhar, december 2022



 

Nieuws

Diversiteit & Inclusie
27 May 2023
Maak kennis met onze collega's
24 May 2023
Maak kennis met onze collega's
10 May 2023
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close