Aardoom & de Jong maakt de samenleving iedere dag een beetje beter

In 2023 doen we het sociaal anders, en beter (1)

Diversiteit & Inclusie,
Menselijk Kapitaal
29 December 2022

In 2023 doen we het sociaal anders, en beter (1)

We zijn beland in die periode van het jaar dat je terugblikt en hoopvol vooruitkijkt. En ik heb goed nieuws. Want 2023 is het perfecte jaar om het sociaal anders en beter te doen. Met de vele misstanden die de publiciteit bereiken is duidelijk dat de maat vol is. En de tijd voor serieuze verandering is aangebroken. Dus laten we eerst samen terugblikken en stel jezelf als manager daarvoor deze twee volgende vragen (geleend van psycholoog Harvey Goldberg):

-    Wat had jij verwacht van medewerkers in jouw organisatie?
-    En: wat heb jij van ze getolereerd?

Als je bij het beantwoorden van die tweede vraag het gevoel krijgt dat je meer hebt getolereerd, dan verwacht was van medewerkers, dan is er werk aan de winkel. Heb je bijvoorbeeld die teamleider die resultaten en deadlines keurig heeft gehaald (zoals verwacht), maar zich heeft gedragen als een hork, toch getolereerd? Dan is de kans groot dat het sociale systeem binnen jouw organisatie broos is, en minder neigt naar een positieve werk- en leerklimaat. En waarom is dat zo? 

Omdat de slechtste gedragingen die leiders tolereren binnen hun organisatie, de cultuur van die organisatie definiëren. Het zet de toon voor de rest. De bedoeling is dat het verschil tussen beide observaties (verwachting/tolerantie) minimaal is.  Zorg dus dat dit geen blinde vlek is in jullie organisatie, immers: “Culture eats strategy for breakfast”, aldus de befaamde hoogleraar Peter Drücker. En je kunt eenvoudig beginnen. 

Onderstaand daarom alvast wat praktische tips waar je morgen al mee kunt beginnen:

“Luisteren is zilver, observeren is goud”
De tip van hoogleraar Bas Kodden van Nyenrode: “luisteren is zilver, observeren is goud”. We praten veel (je kunt het ook luisteren noemen). Onze bila’s kunnen gekleurd zijn en onjuiste informatie bevatten. En eenmaal opgesloten in je kantoor kom je weinig anderen tegen. Sta meer open. Dus ga erop uit en observeer wat er letterlijk gebeurt in je organisatie. 

“Besluit voor 50% op feiten en 50% op intuïtie”
Deze tip past heel goed bij de metafoor van Prof. Dr. Paul de Blot over de holistische versus de Angelsaksische kijk: “Een groep Indiërs steekt noodgedwongen een ravijn over via een wiebelige touwbrug (zonder reling). Op basis van gevoel en nadenken lukt dat. Een groep Engelse managers schrijft daar een handleiding voor. De kans dat de oversteek fout gaat is natuurlijk levensgroot. 

“Stel je oordeel nog even uit”
Deze tip komt van psycholoog en tophoogleraar Adam Grant: ”Je weet niet wat je niet weet. Stel je oordeel nog even uit”. Dit gaat op voor een groot aantal situaties, onbewust neem je snelle besluiten die voorkomen hadden worden. Slaap er een dagje over. Een tweede opinie maakt een beter besluit. Misschien merk je wel dat er onbewust patronen zijn ingesleten die je zelfs wilt afleren.

Probeer het, denk erover na en lees deel 2 van deze blog die morgen uitkomt. Met daarin meer tips over het sociaal anders, en beter doen in 2023.
 

Sanjai Bissumbhar, december 2022
 

Nieuws

Maak kennis met onze collega's
14 March 2023
De Nieuwe Bestuurder
2 March 2023
Strategisch Talent Management
7 February 2023
Maak kennis met onze collega's
7 February 2023
Samenwerkingsvraagstukken
26 January 2023
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close