Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

Nachtmerrie of uitdagende dialoog

De Nieuwe Toezichthouder
17 March 2022

Nachtmerrie of uitdagende dialoog

Vraag aan bestuurders in het publieke domein waar ze weleens wakker van liggen en dan komt veelvuldig ‘mijn Raad van Toezicht’ als antwoord. Logisch misschien, want de raden hebben belangrijke verantwoordelijkheden; ze benoemen en ontslaan het bestuur, geven goedkeuring aan de Jaarrekening en het strategisch beleid, en zien toe op het functioneren van het bestuur. De pijn zit echter niet zo zeer op waar de raden van Toezicht verantwoordelijk voor zijn, maar meer hoe zij dit doen. Hoe heb je met elkaar het “spelconcept” afgesproken over de manier van toezichthouden op het functioneren van het bestuur? Hoe zijn de rollen ingevuld en zijn die duidelijk? Hoe is het met de sociale veiligheid? Hoe voer je met elkaar en alle belanghebbenden een goede dialoog? Hoe kom je tot goede besluitvorming? Hoe benoem je het ongezegde?

Kortom, bij het goed invullen van de rol van toezichthouder komt meer kijken dan sec het uitvoering geven aan de verantwoordelijkheden. De persoonlijke eigenschappen en waarden die je als toezichthouder meebrengt, doen ertoe. 

Hoe word jij die goede toezichthouder die je al bent? 

Hierop reflecteren we met elkaar in het programma De Nieuwe Toezichthouder. Ben je geïnteresseerd? Lees dan meer over het programma hier op onze website of neem contact op met mij of mijn collega Anna van der Giessen.

Clemens Blaas

Nieuws

Groeiversneller II - Wendbaar en Ondernemend
3 June 2022
Samen voor goud
24 May 2022
Strategisch Talent Management
13 April 2022
Blog
De Goede Bestuurder
12 April 2022
Strategisch Talent Management
8 April 2022
Aardoom & de Jong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close