Aardoom & de Jong maakt de samenleving iedere dag een beetje beter

Interview: Eerlijke Resultaten

De Nieuwe Bestuurder,
Menselijk Kapitaal
11 November 2022


Eerlijke resultaten


Bij Aardoom & de Jong geloven wij dat mensen hét verschil en succes in een organisatie maken. Daarom maken wij niet alleen veel werk van werving en selectie in de publieke sector, we steken ook steeds meer energie in de ontwikkeling van bestuurders en toezichthouders binnen deze ruimte. Vanuit de Aardoom & de Jong Academie doen we er alles aan om deelnemers op eigen - en effectieve wijze de nodige stappen verder te brengen. Bijvoorbeeld met het ontwikkel-programma De Nieuwe Bestuurder. Op woensdag 5 oktober is alweer de derde editie van dit gewaardeerde programma begonnen. En omdat ook hiervan het succes valt en staat met de mensen die erachter staan vonden wij het logisch om hen, op de mens af, vijf relevante vragen over dit programma te stellen. In dit interview spreken we met Clemens Blaas, een zeer ervaren bestuurder die o.a. 12 jaar in het bestuur zat van het Amsterdamse HVO-Querido.
 

Hallo Clemens, samen met Frank van Dooren en Nelleke Vogel ben je één van de drijvende krachten achter De Nieuwe Bestuurder. Hoe zou je dit programma kort omschrijven?

“Kort gezegd is De Nieuwe Bestuurder een programma voor mensen die aan de volgende stap toe zijn en zich oriënteren op een rol als bestuurder. Op een persoonlijke en effectieve wijze kijken we samen naar de vraag of besturen iets voor hen is, en wat zij als nieuwe bestuurder meebrengen in hun (toekomstige) functie.”


Wat mis je als (beginnend) bestuurder als je dit programma niet gevolgd hebt?

“Er zijn uiteraard verschillende andere manieren om je op een rol als bestuurder te oriënteren, maar het aardige van dit programma is dat het erg persoonlijk en bovendien compact is. Met plenaire sessies, coachingsgesprekken, een ontwikkelscan en een recruitment-gesprek stellen wij deelnemers in staat zich effectief op deze tak van sport te oriënteren. Omdat Frank, Nelleke en ik bovendien veel bestuurservaring meebrengen kunnen wij deelnemers een realistisch en vooral eerlijk perspectief bieden. We kijken namelijk niet alleen naar personen en talenten, maar ook naar onzekerheden en wat je hieruit mee kan nemen. In dit proces schuwen we niet onze eigen ervaringen met onzekerheid te delen."


Wat zou je zelf uit het programma gehaald hebben?

“Een goede bestuurder kent niet alleen zijn talenten, maar ook zijn valkuilen. Daarmee kan de bestuurder aan de slag om zijn werkzaamheden effectief te regelen. Deze insteek van coaching heeft mij heel erg geholpen, en ik had dat graag veel eerder ingezien. Ik leer ook meer en meer over de waarde van het uitwisselen van ervaringen, om eerlijke verhalen te delen dus. Dan komen er vragen aan bod als: waar twijfel je over, waar lig je van wakker? Dit zijn vrij universele thema’s blijkt uit de gesprekken die we hierover in De Nieuwe Bestuurder voeren. En net als voor de meeste deelnemers zijn onzekerheden voor mij evenzeer een leidend thema. Daarin ben ook ik dus niet de enige.” 


Aardoom & de Jong doet ook aan werving & selectie. In hoeverre biedt de link met deze tak kansen voor deelnemers?

“In eerste instantie is De Nieuwe Bestuurder ontwikkeld om deelnemers zicht te geven op hun talenten en ontwikkelpunten. Dat kan ook betekenen dat mensen er zelf achter komen dat wat zij vooraf in gedachten hadden achteraf toch minder passend bleek. Maar juist door dit inzicht ook kunnen gaan begrijpen wat “het” voor hen dan wel is. We hebben eveneens gemerkt dat mensen die belemmeringen zagen in hun ontwikkeling hierdoor juist gingen begrijpen dat een ambitie om te besturen nog logischer was dan zij al dachten. Door deze inzichten mee te nemen naar het recruitment-gesprek met onze collega’s van werving & selectie krijgen zij nog scherper voor de bril wat de volgende stap in hun carrière concreet betekent.”


Waar ben je het meest trots op?

“In de vorige twee groepen hebben we gemerkt dat De Nieuwe Bestuurder sterk aan de behoefte voldoet. Deelnemers weten achteraf wat ze kunnen én willen in het bestuurswerk. Er zijn van daaruit succesverhalen ontstaan. Mensen die op hele korte termijn een nieuwe uitdaging vinden en soms grotere sprongen maken dan ze vooraf konden vermoeden, bijvoorbeeld. Het maakt me trots als ze zeggen dat het programma hen daarbij geholpen heeft. Verder ben ik erg blij met de sfeer die we in de plenaire sessies neerzetten en de wezenlijke en persoonlijke gesprekken die daaruit ontstaan. We merken dat deelnemers zich hierdoor gesterkt voelen om zich ook uit te spreken. En daarmee leveren we echt een eerlijke en bruikbaar resultaat op.” 
 

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit ontwikkelprogramma? Lees er meer over op deze pagina, of neem contact op met Clemens Blaas:  

clemens@aardoomendejong.nl
​​​​​​+316 2205 1090

  

 

Geschreven door Jerry Allon, november 2022

Nieuws

Maak kennis met onze collega's
26 July 2023
Maak kennis met onze collega's
28 June 2023
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close