Aardoom & de Jong maakt de samenleving iedere dag een beetje beter

Diversiteit en Inclusie: een kwestie van doen of juist een kwestie van niet meer doen

Diversiteit & Inclusie
4 October 2022

Diversiteit en Inclusie: een kwestie van doen of juist een kwestie van niet meer doen.

Allereerst wens ik jou en eigenlijk iedereen die dit leest een plezierige en fijne Diversity Day 2022, sinds 2019 vieren we dat op 4 oktober. Voor mij persoonlijk is deze dag, 4 oktober, extra speciaal omdat ik dan ook jarig ben. Samen met een hoop dieren omdat het dan ook Werelddierendag is. Maar we gaan het niet hebben over mij. Nou eigenlijk toch wel. En ook over jou. Stel je eens voor:

Ik, een man met een bi-culturele achtergrond, onderdeel van de pragmatische generatie en hetero, zonder noemenswaardige beperkingen, vind mijzelf vrij doorsnee. Op een traditionele Hindoestaanse bruiloft, compleet met honderden gasten in kleurrijke klederdracht, is de kans groot dat ik niet opval. Maar jij, jou ziet iedereen staan. Want het is duidelijk dat je “er niet bij hoort”, maar dat is niet erg. Het is namelijk feest en iedereen is welkom. Met een grote mate van gastvrijheid krijg je een warm welkom, een plek aan de eettafel, een goed gesprek met een amusante oudtante in gebrekkig Nederlands en als je zin hebt gaan zelfs de voetjes van de vloer zodra de band vrolijke muziek inzet. Je geniet ervan en vergeet zelfs eventjes dat ik zei dat het niet erg is dat je “er niet bij hoort”.

Eenmaal op de dansvloer tussen de swingende gasten die allemaal op elkaar lijken, voel je je anders, bekeken of juist genegeerd, beoordeeld en tenslotte onzeker. Jammer. Want niet iedereen weet dat jij een echte salsa meester bent. Ik zie je ongemak en vraag hoe het met je gaat: “Heb je zin om te dansen, volgens mij ben je er goed in?”. Je twijfelt even, maar vertrouwt mij en pakt dan mijn hand. En de feestvreugde verdubbelt. Gasten genieten van de show, volgen je bewegingen (ze dansen soepeler dan voorheen) en maken daar hun eigen variaties op. Of bedenken zelfs nieuwe. De keuze voor het volgende nummer is snel gemaakt en iedereen heeft er echt zin in. Je hebt iets toegevoegd aan de dansvloer. Samen hebben we de dansvloer veranderd in een groter feest dan het al was. 

En jij? Jij hebt het gevoel dat je er wel bij hoort, dat je jezelf mag zijn en met volle teugen kan genieten van wat je doet. Je haalt voldoening uit het meedoen, omdat je iets extra’s toevoegt. Iets wat je leuk vindt, waar je ook erg goed in bent en dat bijdraagt aan het einddoel of resultaat. De waardering die je daarvoor krijgt geeft energie om door te gaan. Zelfs daar waar anderen stoppen.

En ik? Ik ben blij dat ik jou zag staan, dat ik de dansvloer met je heb kunnen delen. Dat ik jou het vertrouwen en de ruimte heb kunnen geven, er plezier aan heb beleefd en nieuwe dingen heb geleerd. Maar wat als. Wat als ik jouw ongemak niet had opgemerkt, niet op jou was afgestapt en als ik mij niet had verdiept in jouw verhaal? Dan was het best een leuk feestje. Maar niet voor jou.

Een familiefeest of organisatie, een dansvloer of vergaderzaal, een vriend of collega, salsa danser of hockeytrainer in je vrije tijd, overal krijg je te maken met de aspecten van diversiteit en inclusie. Soms ongemerkt: de collega die tijdens een teamvergadering niet wordt gezien, projecten waar steeds dezelfde personen voor worden gevraagd of een vacature met veel opsommingstekens (de kans dat vrouwen afhaken is dan groter, vraag maar na bij jouw consultant). Onbewust en ongemerkt sluipt het erin. En dat is jammer. Want het kan organisaties en onze samenleving zoveel opleveren.

De kracht van diversiteit en inclusie is meer creativiteit, innovatie, omgevingssensitiviteit en meer slagvaardigheid, bijvoorbeeld bij de implementatie van verandering. Er is meer samenwerking, er worden betere besluiten genomen en het teamresultaat verbetert. Dat blijkt uit onderzoek. Je zou kunnen stellen dat de feestvreugde verdubbelt als je aan de slag gaat met diversiteit en inclusie. 

Dus ja. Die aandacht voor diversiteit en inclusie is echt nodig. En eerlijk gezegd, waarom niet? De positieve effecten en voorbeelden zijn legio. En misschien moeten we ons afvragen: is het een kwestie van meer doen of juist niet meer doen. Zullen jij en ik ons daar samen in verdiepen?

Sanjai Bissumbhar - oktober 2022

Nieuws

Diversiteit & Inclusie
27 May 2023
Maak kennis met onze collega's
24 May 2023
Maak kennis met onze collega's
10 May 2023
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close