Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

Innoveren kun je leren

Groeiversneller - Impact & Effectiviteit
31 October 2022

ONTWIKKELTRAJECT – Groeiversneller – Impact & Effectiviteit


Innoveren kun je leren

Het ontwikkeltraject Groeiversneller – Impact & Effectiviteit van Aardoom & de Jong besteedt veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Dat is de kern van het traject. Op basis van kwalitatief onderzoek onder bestuurders in de publieke sector hebben we ook enkele meer inhoudelijke onderwerpen aan het programma toegevoegd. Zo besteden we met de deelnemers onder meer tijd aan strategie, digitalisering en innovatie.

Dat laatste is een lastig onderwerp. Innovatie kent veel facetten en je kunt er vanuit allerlei invalshoeken naar kijken. De praktijk leert ook dat mensen er graag uitgebreid (theoretisch) over praten… In ‘Groeiversneller’ doen we het anders, we maken innovatie praktisch en gaan er concreet mee aan de slag. 


Stap-voor-stap-methodiek ‘Innovation consultancy’

De deelnemers maken kennis met een handzame methodiek waarmee je stapsgewijs een case ontrafeld en de kern van het probleem uitgebreid verkent. De methodiek ondersteunt daarbij met een reeks hulpvragen. Vervolgens herdefinieer je het probleem en brainstorm je met je collega’s over mogelijke oplossingen. Om deze daarna systematisch en kritisch tegen het licht te houden, voor- en nadelen af te wegen en uiteindelijk de meest passende oplossingsrichting te kiezen. 

Een eerste uitdieping van de gekozen oplossing - hoe ga je deze oplossing implementeren? - is de laatste stap (stap 8) van de methodiek. Dit resulteert in een mooi startpunt om daadwerkelijk met de geselecteerde innovatie aan de slag te gaan in de praktijk. 
Omdat Groeiversneller – Impact & Effectiviteit is gebaseerd op het concept van ‘action learning’, werken we ook tijdens de Innovation consultancy-sessies met cases uit de praktijk van de deelnemers. Belangrijke vraag bij de selectie van een case is: ligt jouw bestuurder wakker van deze case? Of: lukt het jouw MT niet een oplossing voor deze case te bedenken? Zo verzekeren we ons ervan dat we tijdens het traject altijd werken met high priority cases. 


Slimme en innovatieve oplossingen voor hoofdpijndossiers uit de praktijk

Als trainer heb ik al tientallen malen workshops Innovation Consultancy gefaciliteerd. Keer op keer sta ik versteld van de slimme en innovatieve oplossingen waarmee een willekeurig samengestelde groep deelnemers op de proppen weten te komen tijdens eens sessie van drie uur.

Dit onderdeel van Groeiversneller wordt hoog gewaardeerd. Niet alleen de organisatie die met de case worstelt krijgt een goed doordachte oplossing aangereikt (inclusief een eerste uitwerking voor de implementatie), de deelnemers van Groeiversneller nemen deze methodiek ook mee terug naar hun eigen organisatie. Zo kunnen zij innovatie voortaan methodisch aanpakken met hun eigen teams en projectgroepen. 

NB: uit de feedback van ex-deelnemers weten we dat de methodiek al veel innovatieve (product) ideeën heeft gegenereerd! 

René Leermakers, oktober 2022

 

In het voorjaar van 2023 starten we met de volgende groep deelnemers Groeiversneller. 

Wil je meer weten over De Groeiversneller? Meer informatie vind je hier.
 

Nieuws

Maak kennis met onze collega's
29 November 2022
Diversiteit & Inclusie
26 November 2022
Maak kennis met onze collega's
23 November 2022
De Nieuwe Bestuurder
Menselijk Kapitaal
11 November 2022
Groeiversneller - Impact & Effectiviteit
31 October 2022
Samenwerkingsvraagstukken
21 October 2022
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close