Aardoom & de Jong maakt de samenleving iedere dag een beetje beter

Dichterbij dan gedacht

De Nieuwe Bestuurder
2 March 2023

Dichterbij dan gedacht 

De Nieuwe Bestuurder: een dynamisch, karaktervol en persoonlijk programma  

Op weg naar huis, ergens tussen Zwolle en Elburg, dwaal ik af van het hier en nu. Ik hoor de geluiden van in- en uitcheckende ov-kaarten en het optrekken van de bus wel, maar ik zie een brandende kachel en ons spiegelbeeld op de ramen van ons kantoor in Utrecht. Zoals vaker op donderdag was het licht nog tot ’s avonds half tien aan op de Maliebaan. Frank, Nelleke en ik sloten de gordijnen en transformeerden het Aardoom & de Jong Academielokaal dankbaar terug tot de kamer van onze bedrijfsviervoeter Soof, waarin overdag nog veel meer gewaardeerde collega’s werken.  

Al doende spraken we na over de laatste bijeenkomst van ons ontwikkelprogramma De Nieuwe Bestuurder. Hoewel de dag lang was geweest hadden we aan energie nog weinig ingeboet. Schuivend met stoelen stelden we vast dat we een levendige en inspirerende reeks bijeenkomsten achter de rug hadden, met boeiende gesprekken en bovendien ook geweldige maaltijden. Maar extra voldoening had het ons gegeven om te horen hoe ‘de nieuwe bestuurders’ ons programma ervaren hadden.  

Het resultaat was overigens niet voor elke deelnemer hetzelfde geweest. En dat was zeer zeker een beoogd resultaat, want De Nieuwe Bestuurder is juist bedoeld als een persoonlijk programma. De deelnemers kregen daarom geen statisch of theoretisch curriculum voor hun kiezen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat zij vanuit hun eigen persoonlijkheid de bestuurder in zichzelf leren kennen. Ze doorliepen dit programma dus niet op karakter, maar mét karakter.  

De open en persoonlijke opzet had uiteraard wel iets gevraagd, van zowel trainers als deelnemers. Want met de inbreng van persoonlijkheid komt in de regel vaak ook onzekerheid kijken. Dan is het erg belangrijk dat de setting veilig is, en gelukkig gaven de deelnemers aan dat dit het geval was. Onze indruk was ook dat zij zich hierdoor vrijer en dus meer op hun gemak voelden. Een erg gewenste dynamiek, aangezien we in dit programma benadrukken dat (nieuwe) bestuurders geen ander of bepaald soort mens moeten zijn. En ontdaan van schroom en conformisme ontdekten de deelnemers sneller dat ze al veel meer bestuurder zijn dan ze vooraf konden denken.  

Het had ons deugd gedaan om terug te krijgen dat zij de andere onderdelen van het programma eveneens waardeerden. Ze brachten naar voren dat de coaching van Clemens doeltreffend was, en dat zij de ontwikkelscan, begeleid door Nicoliene de Bruijne, heel nuttig en bruikbaar vonden. Met herkenbare analyses en verrassende inzichten kwam er zo een helder ontwikkelpotentieel op tafel. De heerlijke maaltijden van Gabriëlla en de daaruit voortvloeiende gezelligheid aan tafel waren daar bovenop nog een absolute bonus. Nadat alle tafels in opstelling stonden sloten en zwaaiden Frank, Nelleke en ik weer af.  

Onderweg naar mijn fiets voelde ik al een lichte heimwee opborrelen: hoewel Nederland klein genoeg is om elkaar vaker tegen te komen zullen we de energie van deze open, authentieke en vrolijke groep wel missen. Gelukkig gaan we medio april alweer van start met de volgende ronde van De Nieuwe Bestuurder. Dan klinkt er plotseling een luide, hoge toon en zie ik boven me een vaag rood licht branden. Weer ontwaakt uit mijn gedachten hoor ik mijn uitstaphalte omgeroepen worden.  

Soms zijn we dichterbij dan we zelf beseffen. En daarmee ook dichter bij de start van de komende editie van De Nieuwe Bestuurder.  

Jerry Allon, maart 2023
 


 

 

 

Wil je ook ontdekken wat voor een bestuurder jij bent? Neem gerust contact met ons op. We verwelkomen je van harte! 

Klik op onderstaande knop voor meer informatie over dit programma. 

De Nieuwe Bestuurder

Nieuws

Maak kennis met onze collega's
14 March 2023
De Nieuwe Bestuurder
2 March 2023
Strategisch Talent Management
7 February 2023
Maak kennis met onze collega's
7 February 2023
Samenwerkingsvraagstukken
26 January 2023
Aardoom & De Jong B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close