Aardoom & de Jong maakt de publieke sector elke dag een beetje beter

Nieuw: Superjobs. Ben jij er al klaar voor?

Strategisch Talent Management
8 April 2022

Nieuw: Superjobs

Ben jij er al klaar voor?

"De wereld verandert in snel tempo". Deze zin heb ik inmiddels zo vaak gehoord en gelezen; ik merk dat ik er immuun voor begin te worden… Tegelijkertijd kunnen we er niet omheen: digitalisering en technologie rukken steeds verder op.   

Zo was ik een tijdje terug in gesprek met een bestuurder van een ziekenhuis. Hij vertelde vol passie over 'AI', cognitieve technologieën, automatisering en robotica. Zijn ziekenhuis had er een speerpunt van gemaakt, ze willen een vooroploper zijn. Bij het implementeren van deze technologieën, merken zij echter dat vrijwel elke taak gaat veranderen. Banen van de toekomst zijn meer digitaal, multidisciplinair en meer data- en informatie gestuurd. Het ziekenhuis worstelt in de praktijk met de vraag hoe medewerkers voor te bereiden op de rollen van de toekomst, rollen die vandaag de dag vaak nog niet eens bestaan?  

Om volledig te kunnen profiteren van technologie zullen organisaties banen opnieuw moeten ontwerpen en de menselijke dimensie van werk herdefiniëren. Dit zal nieuwe rollen creëren. In de internationale literatuur worden deze rollen ‘superjobs’ genoemd: banen die aspecten van verschillende traditionele banen combineren tot geïntegreerde rollen die zich richten op forse productiviteits- en efficiëntiewinsten, die kunnen ontstaan ​​wanneer mensen met technologie werken.  

Bij het herdefiniëren van functies en rollen is het van belang vast te stellen welk deel het best gedaan kan worden door machines, welke door mensen en welke het best kunnen worden gedaan in de samenwerking tussen mens en machine. Juist deze samenwerking zorgt voor meerwaarde in ‘superjobs’.  

Kan jouw organisatie inmiddels ook niet meer om technologie heen, maar vind je het lastig om medewerkers voor te bereiden op een toekomst met artificial intelligence en superjobs. Welke competenties en vaardigheden hebben mensen bijvoorbeeld nodig die samenwerken met machines?  

Aardoom & de Jong ontwerpt graag samen met jou een actieplan, zodat concrete stappen zetten eenvoudiger wordt. Meer weten over onze Strategisch Talent Management-methodiek? Neem dan contact op met mij of mijn collega Anna van der Giessen. We denken graag met je mee!

René Leermakers 

Nieuws

Diversiteit & Inclusie
4 October 2022
Nieuws
23 September 2022
Strategisch Talent Management
16 September 2022
Nieuws
6 September 2022
Aardoom & de Jong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close